CetHír-adó

Ha szeretnél értesítést kapni a delfinek és a bálnák inspiráló üzeneteiről és a róluk megjelenő legfrissebb írásokról, itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre.
Név:
E-mail:

Könyvajánló

Dr. Czeizel Beatrix - Greskó Anikó
Csillagnemzetségek - Lélekcsaládok

A Béke őrzői

Otthon-Templom Esszenciák
Otthon-Templom Esszenciák
Húsz esszencia a Krisztus-tudatosság húsz sugarának frekvenciájával. Békét sugároznak a környezetük légterébe, és segítenek megszabadulni az emelkedettség útjában álló frusztráló érzelmektől.

Itt a Cet Nemzet beszél

Kathryn Jensen rovata
Kathryn Jensen
A bálnák és a delfinek Téged is hívnak, hogy vegyél részt önmagad és a Föld meggyógyításában. Szívhez szóló üzeneteikben arra tanítanak, hogy hogyan aktiváljuk magunkban a gyógyító frekvenciákat, és miként működhetünk együtt velük a bolygószintű tudatosság felemelésében.

Partner oldalak

Blue Dolphin Központ
www.bluedolphin.hu

Kvantumlovaglás
www.kvantumlovaglas.hu

Magyar Kryon Honlap
www.kryon.hu

A tengeri élővilág fotói
www.SeaPics.com

Igor Csarkovszkij és a delfinbábák

2010.11.05.
Igor Csarkovszkij
A ’80-as évek orosz vízbenszülési mozgalma egyike azon áramlatoknak, amelyek a gyermekáldás mai alternatív megközelítéseit megalapozták. Cikkünkben betekintünk Csarkovszkij munkásságába, és megpróbálunk utánajárni, hogy mi is pontosan a delfineknek szerepe a szülésben, valamint hogy a sámán-bába módszereivel világrajött és trenírozott gyermekek minek köszönhetik rendkívüli képességeiket.

Cetkutatók megfigyeléseiből ismert, hogy a delfineknél a szülés legtöbbször csoportos aktus. A csapat nőstényei körülveszik a szülni készülő cetmamát, és védelmet nyújtanak neki. Az újszülött borjút aztán, ha szükséges, a felszínre segítik, és később is istápolják a dajkacsoportban. Társas lények, nincs ezen mit csodálkozni. De hogy ugyanezt megtegyék egy embergyerekkel? Pedig a fogságban tartott delfineknél észrevették, hogy fokozott figyelmet tanúsítanak a terhes anyukák iránt. A delfines úszóprogramokból a rossznyelvek szerint azért zárják ki a várandósakat, mert jelenlétükben a delfinek nemigen foglalkoznak a többi fizetővendéggel. De Igor Csarkovszkij ennél jóval messzebbre megy. Nem kevesebbet állít, minthogy a delfinek a tenger távolából is képesek megérezni egy parton vajúdó kismamát, és akár a segítségére is siethetnek.

Igor Csarkovszkij nem orvos, mégis a vízben szülés úttörőjeként ismeri őt a világ. Módszereit máig vitatják, de ha gyengéd szülési módokról, mama-baba jógáról vagy delfinterápiáról esik szó, a neve megkerülhetetlen.

Igor Csarkovszkij
Igor Csarkovszkij, a látnok
(fotó: 
www.flickr.com)

Életmentő palackorrok

Gyermekkora javát Dél-Szibériában, az Altaj hegyvidékén töltötte, ahol bepillantást nyert a régi idők még élő sámánjainak világába. Természetszerető mostohaapjával sokat járták az erdőt, így az állatok iránti vonzalom hamar felébredt benne. A delfinekkel való első találkozás azonban igazi mélyvíz, egy halálközeli kaland volt számára. Húszas évei elején katonai szolgálatát töltötte Szevasztopolban, a fekete-tengeri szovjet flotta támaszpontján. A háború árnyékában felnőtt fiatalemberen teljes kilátástalanság lett úrrá, és úgy döntött, véget vet életének. Öngyilkossági kísérlete azonban transzcendens élménybe torkolott. A tenger – amelynek hátán egy éjszakán át révületben lebegett – ahelyett, hogy a mélybe húzta volna, segítőket küldött. Eszméletvesztése előtt két oldalról egy-egy palackorr ütődött neki, és gyengéden, de határozottan a hóna alá nyúlt. Miután a fövenyen hajnalban magához tért, a delfinek a partközeli hullámokból üdvözölték őt. A legendás mentőakció méltán lett nyitósztorija Patrice van Eersel könyvének (Az ötödik álom, Elektra Kiadó, 2000), amely személyes beszélgetések nyomán mutatja be, többek között, Csarkovszkij történetét.

A megmentés és annak módja nem volt cél nélkül való. Igor nemcsak életét, de életkedvét is visszanyerte. Letöltötte katonai szolgálatát, és úszómesternek állt. Majd diplomát szerzett a testnevelés, a biológia és az élettan területein, és csatlakozott a Szovjet Testnevelési Akadémia kutatóintézetéhez. Sportoktatói és kutatói munkája során nem tágított a víz közegétől, és felfedezései lépésről lépésre vezették őt a bábai hivatás felé.

A kétéltűség edzésterve

Miután némi trenírozással szárazföldi kisemlősöket sikerült rábírnia a vízi életmódra, 1962-ben elérkezett az első mérföldkőhöz. Kislánya, Veta koraszülöttként jött a világra, mindössze 1,2 kilóval. Akkor és ott ez szinte egyet jelentett a halvaszületéssel, így az orvosok megengedték Csarkovszkijnak, hogy saját kezelésbe vegye gyermekét. Igor meleg vizes kádba helyezte őt, hogy könnyítsen a gravitációs terhelésen, és a baba minden energiáját a szövetek építésére fordíthassa. Később beltéri medencét készített, amely hónapokon át szolgált Veta otthonául. A kislány rácáfolva az orvosi prognózisra nem csak életben maradt, de gyarapodásában és képességeiben lekörözte korcsoportját. Látogatói rémülten nézték, amint újszülöttként a víz alatt szopik, hat hónaposan pedig másfél perces légzésszünetekkel üldögél a medence fenekén. Veta 11 évesen úszóbajnok lett a Szovjetunióban.

Lánya tempós fejlődését látva Csarkovszkij komplett baba-mama program kidolgozásába kezdett. Rendszere magában foglalta a várandós anyukák aquatréningjét, magát a szülést és az újszülöttek vízi foglalkoztatását, elegyítve mindezekben a merülés, az úszás és a jóga elemeit. Az eredmények látványosak, a világot bejárt felvételeken megdöbbentő jelenetek láthatók egyenes tartással tenyérben álló pár hónapos babákról, fél évesen már járó, hét hónaposan beszélni kezdő gyerekekről. Hódolva a helyi hagyományoknak a kicsik edzésprogramjába a jeges vízben fürdés is bekerült.

Csarkovszkij a bába  Csarkovszkij az edző
Csarkovszkij és a vízi bébik
(fotó: 
www.photosight.ruwww.ritambhara.com)

Földetérés vízben

Csarkovszkij alaptézisnek tekintette, hogy a szokványos szülés komoly megrázkódtatás az ember számára, főként mert az agysejtek hirtelen találkoznak a földi gravitációval. Az anyaméh súlytalan környezetéből kibújó csecsemőre szerinte sokkolóan hat a nehézkedési erő, s ennek tudja be, hogy potenciális agyi kapacitásainknak csak a töredékét tudjuk használni. A régmúlt tradíciói, saját tapasztalatai és a delfinek sugalmai alapján azt is magától értetődőnek találta, hogy a születési trauma enyhítésére a vízben szülés a legjobb megoldás. Teljes meggyőződéssel vallja, hogy a zökkenőmentes átmenet érdekeben előnyösebb, ha a kismamák meleg vízben hozzák világra csemetéiket.

Módszerei idővel követőkre találtak, és Csarkovszkij a nyolcvanas évekre egy földalatti (jobban mondva vízalatti) mozgalom vezéralakja lett. Egyik legközelebbi tanítványa, Elena Tonetti – aki a  vízben szülést ma már Amerikában népszerűsíti – így emlékszik vissza a kezdetekre: „Amikor Csarkovszkijjal találkoztam, még csak körülbelül egy tucat vízben szülést tudhatott maga mögött. A nyolcvanas évek elején a „tudatos vízben szülésnek” egész mozgalma robbant be Oroszországban. Az év hideg hónapjaiban a nők otthon szültek a lakásaikban, nyaranta pedig szülés táborokat szerveztünk a Fekete-tengernél, a semmi közepén, távol a turistáktól és a forgalomtól. Gyakran sekély lagúnákban, ahol a víz meleg és tiszta, és delfinek is vannak bőven, akikkel játszani lehet. Arra fókuszáltunk, hogy megtaláljuk a módjait a szülés alatti komplikációk kiküszöbölésének. E kutatás eredményeként a természetes szülésre való felkészítésnek egy nagyon mélyreható programja került kifejlesztésre, amely nemcsak az újszülöttek javát szolgálta, hanem a felnőttekét is, akik meg akarták gyógyítani saját drasztikus világrajövetelük következményeit.”

Szüléstábor
Tudatos-szülés tábor a Fekete-tenger partján
(fotó: 
www.vokrugsveta.ru)

Delfinbábák testben és lélekben


A szentpétervári Neva News beszámolója 1979-re datálja az első esetet, amikor váratlanul delfinek jelentek meg egy Fekete-tengeri szülésnél. A partmenti vízben három delfin vette át a bába szerepét, finom energiáikkal beszonározták a kismamát, aki aztán fájdalom és félelem nélkül adott életet gyermekének. A csodaszámba illő incidens arra indította Igort, hogy tovább tanulmányozza a delfinek szülésnél betöltött szerepét.

Arra a meglátásra jutott, hogy a delfinek a szülés során leveszik a stresszt a mamáról és a babáról egyaránt. Gyógyító energiájukkal egy közös „bio-mezőt” hoznak létre, amely megnyugtató és felszabadító hatással van minden résztvevőre. „Megérzik, amikor egy nő szülésre készül, és odagyűlnek. Mind az anyát, mind a gyermeket a védelem és a biztonság érzésével ajándékozzák meg.” – vallja a mester. Csarkovszkijék abban is hisznek, hogy ha egy gyermek delfinek jelenlétében születik meg a tengerben, akkor a delfinbábák visszatérnek a helyszínre a baba születésnapján, hogy találkozzanak.

Mivel a delfinbábák fizikai közelsége csak keveseknek adatik meg, Igor szerint elegendő, ha az anyák a gondolat és az érzések erejével idézik meg őket. A terhes és a szülő nőknek azt tanácsolja, segítsék gyermeküket azzal, hogy telepatikus kapcsolatot teremtenek a delfinekkel. Állítja, hogy a delfinekhez és rajtuk keresztül a világmindenséghez kapcsolódva hatalmas energia- és tudásforrás nyílik meg a babák előtt, és megszabadulhatnak a víztől való ősi félelemtől. Nincs kétség, itt már a sámán és a totemállat esetével állunk szemben.

kozmikus kommunikáció
Kozmikus kommunikáció a delfinekkel
(forrás: 
www.alexnatali.com)

Holisztikus módszerek, extraszensz képességek

Csarkovszkij útmutatásában a kismama lelki állapota döntő fontosságú, ezért tudatos ráhangolódást javasol a feszültségek enyhítésére és a „kozmikus kommunikáció” elősegítésére. A meditáció és a jóga mellett vizualizációs technikákat ajánl: a terhesség alatt a magzat arany fénnyel való körülölelését, szüléskor pedig a medencetájék tágulásának elképzelését, hogy könnyebb legyen a baba útja a szülőcsatornában. A szülés előtti kiscsoportos gyakorlatozás pedig a tapasztalt asszonyok támaszára épít az optimális légkör megteremtésében, éppúgy, mint a delfineknél. Úgy gondolja, hogy az anyaméh a kozmikus kommunikáció „rezonátora”, a tanítványai pedig „generátorként” utalnak a placentára, amely energiát közvetít a csecsemő számára. Ezért ügyelnek nagy gonddal arra, hogy a köldökzsinór átvágásával e kozmikus áramkört mikor szakítják meg.

Harminc év alatt kicsiszolt módszerét igazolandó 1992-ben Csarkovszkij egy sportrekordra invitálta a kétkedőket. A másfél éves Vaszja Razenkov 33 km-t úszott le egyfolytában egy iskolai úszómedencében, valamivel több mint 15 óra alatt. A riportok szerint nem túlélő próba volt, a kisfiú vígan, delfin módjára tette meg a távot, és minél többet úszott, annál jobb kondícióba került.

A dokumentált orosz esetekből kitűnik, hogy a delfinek segédletével született gyermekek rendkívüli adottságúak. Erős testfelépítésűek és energikusak, érzelmileg kiegyensúlyozottak, legtöbbjük IQ-ja 150 feletti, és nem mindennapi kreativitással rendelkeznek. Csarkovszkij utóbbit azzal magyarázza, hogy míg a születéskori „agyrázkódás” letöri a szubtilis érzékelés antennáit, addig a vízben való világrajövetel megóvja azokat. S ha erre még a delfinkapcsolat is rásegít, a gyermek óhatatlanul birtokába jut az érzéken túli észlelés képességének. Mélyen hiszi, hogy a ma még természetfelettinek tartott adottságok, mint a belső látás vagy a telepátia idővel normává válnak az ember számára.

Delfinbába
Delfinbába
(forrás: 
www.alexnatali.com)

Igor Csarkovszkij kádakban, medencékben vagy a tengeren, több mint kétezer vízi szülésnél segítkezett. Személye megosztja a szakértőket, van aki üdvhozó zseninek, van aki barbár sarlatánnak tartja. Baba-jógáját és edzésmódszereit látva sokan megütköznek, s úgy vélik, túl messzire megy igazának bizonyításában. Munkájával a bábamester egy új generáció, vagy ahogy ő fogalmaz, egy „új faj” megszületéséhez kíván hozzájárulni. S bár a kifejezés szörnyen cseng a történelem tükrében, életútja tiszta motivációról árulkodik. „A gyermekek vízi nevelése új távlatokat nyithatott az emberi evolúcióban. Telepatikus kapcsolatot teremteni a delfinekkel és erőteljes bioenergiájukkal, támaszkodni a segítségükre a szülésben, a kommunikációban és a barátságban – ez a módja egy kimagasló fizikai és várhatóan még kimagaslóbb spirituális képességekkel bíró új ember létrejöttének.” A vízben született szuperbébi nemzedék küldetését abban látja, hogy képességeik révén bolygószintű győzelmet arassanak a holisztikus szemléletű életvitel és a béke megteremtésében.

Így legyen.

Bognár Péter


Leendő kismamák, figyelem! A fenti cikk írásos beszámolók tanulmányozása útján született, és a szerkesztőség semmilyen felelősséget nem vállal a benne leírt módszerek gyakorlati alkalmazását illetően. Mielőtt bármilyen alternatív szülési módra vagy babatréningre esne a választása, saját és leendő gyermeke biztonsága érdekében feltétlenül konzultáljon orvosával a kockázatokról!

Források:
Patrice van Eersel: Az ötödik álom – a delfin, az ember és a fejlődés (Elektra Kiadó, 2000)
Elena Tonetti: Waterbirth

A delfinbába feliratú kép Alekszij Szargunasz Karácsony c. festménye (2007) .

Képgaléria Igor Csarkovszkijról: www.visualrian.com
További képek: www.charcovskiy.narod.ru, www.club.foto.ru, www.adventureivan.com

Filmelőzetes: Water Babies (Alekszij Szargunasz, 2003)

Szüléssel kapcsolatos cikkek, információk, érdekességek tematikus gyűjteménye: szules.lap.hu