CetHír-adó

Ha szeretnél értesítést kapni a delfinek és a bálnák inspiráló üzeneteiről és a róluk megjelenő legfrissebb írásokról, itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre.
Név:
E-mail:

Könyvajánló

A Béke őrzői

Otthon-Templom Esszenciák
Otthon-Templom Esszenciák
Húsz esszencia a Krisztus-tudatosság húsz sugarának frekvenciájával. Békét sugároznak a környezetük légterébe, és segítenek megszabadulni az emelkedettség útjában álló frusztráló érzelmektől.

Itt a Cet Nemzet beszél

Kathryn Jensen rovata
Kathryn Jensen
A bálnák és a delfinek Téged is hívnak, hogy vegyél részt önmagad és a Föld meggyógyításában. Szívhez szóló üzeneteikben arra tanítanak, hogy hogyan aktiváljuk magunkban a gyógyító frekvenciákat, és miként működhetünk együtt velük a bolygószintű tudatosság felemelésében.

Partner oldalak

Blue Dolphin Központ
www.bluedolphin.hu

Kvantumlovaglás
www.kvantumlovaglas.hu

Magyar Kryon Honlap
www.kryon.hu

A tengeri élővilág fotói
www.SeaPics.com

Delfinsikoly Taiji öblében

2006.09.17.
dolphin slaughterÁllatvédő szervezetek képviselői állítják, hogy japán halászok évente ezerszám ölnek meg delfineket brutális kegyetlenséggel pusztán anyagi érdekektől vezérelve. A Taiji partjainál leleplezett hajtóvadászatról korábban már számos bizonyítékot tártak a világ elé, a hatóságok azonban egyelőre tétlenek.

Idén is folytatja kampányát egy természetvédelmi szervezetekből álló nemzetközi koalíció, tiltakozásul a Japánban tradicionálisan űzött delfinmészárlások ellen. A „Mentsük meg a taiji delfineket” kampányfelhívást a francia alapítású One Voice, a kaliforniai központú Earth Island Institute és japán Elsa Nature Conservancy közösen tették közzé, s az akcióhoz világszerte közel 60 természet- és cetvédelmi szervezet csatlakozott támogatóként. A szeptember 20-ára meghirdetett demonstrációtól a szervezők azt remélik, hogy a nyilvánosság ereje talán jobb belátásra készteti a japán döntéshozókat.

Évente húszezer

Taiji, a Japán dél-keleti partvidékén fekvő település, minden bizonnyal a rémtettek helyszíneként fog bekerülni a cetvédők krónikáiba. Az október elejétől egészen áprilisig tartó vadászszezonban ugyanis különféle delfinfajok ezreit gyilkolják le legálisan, a „kártevőirtás” jegyében. A japán partokon évente áldozatul eső állatok számát mintegy húszezerre becsülik.

dolphin slaugther2A helyi halászok motorcsónakokon szállnak tengerre, és behajóznak a mélyebb vizekre, a delfinek jól ismert tartózkodási és átvonulási területeire. Amint egy delfinraj feltűnik a láthatáron, megkörnyékezik őket, és elindul a hajsza. Először méretes acélrudakat merítenek a vízbe, amiket kalapáccsal veszettül ütni kezdenek. A hangokra különösen érzékeny tengeri emlősök a sokkoló zajtól megriadnak, és kollektív pánik lesz úrrá rajtuk. Zavarodott állapotukat kihasználva a halászok könnyűszerrel üldözik őket a partok felé, és beterelik a rajt az öbölbe. A visszautat kifeszített halászhálókkal zárják el, és a sekély vízben rekedt delfinek sorsa ezzel meg is pecsételődött. A fináléban a szigonyoké és henteskéseké a főszerep, s a kivéreztetett állatok tetemét diadalittasan szállítják el a vértengerré vált lagúnából.

Ric O'BarryRichard O’Barry, a One Voice vezető kutatója – aki a ’60-as években maga is részt vett befogó akciókban – így vall a Taijiban látottakról: „Egykori delfintrénerként az állatokkal szembeni kíméletlenségnek számos esetével találkoztam. A Taijiban zajló delfinvadászat azonban messze a legkegyetlenebb dolog, aminek 40 éves munkásságom során valaha is szemtanúja voltam.”

Eleszik a halat

A helyi halászok és érdekképviseleti szerveik soha nem titkolták, hogy a delfinek riválist jelentenek számukra a halért folyó versenyben. A hajtóvadászat egyik célja tehát a halon élő versenytársak likvidálása. Szépítendő a barbár gyakorlatot (ál)tudományos indoklás is született, mely szerint a delfinvadászat az óceán ökológiai egyensúlyát hivatott fenntartani, és a kormány jóváhagyását is élvező beavatkozások a kipusztulóban lévő halpopulációk megmentését szolgálják. Az érvelés különösen az állatvédők fülében cseng álságosan, hiszen jól tudják, hogy pont a delfinek és a bálnák a legveszélyeztetettebb fajai a tengerek élővilágának.

A korábbi tiltakozások nyomán a megszólított illetékesek rendszerint a történelmi tradíciókra hivatkoztak. Tény, hogy Japánban többszáz éves hagyománya van a bálna- és delfinvadászatnak, és léteznek tengerparti települések, melyeknek még mindig elsődleges megélhetési forrást jelent. A kulturális örökség ápolását Taijiban is tetten érték az aktivisták, akik nem csak az öbölben rendezett vérfürdőt, hanem a tetemek vágóhídra való szállítását is megörökítették. Tudvalévő, hogy a bálna- és a delfinhús a mai napig keresett portéka a japán piacokon és éttermekben, annak ellenére, hogy vizsgálatok bizonyították mérgező higanytartalmát.

Vállvetve a dílerekkel

Sem ökológiai, sem pedig kulturális indokokkal nem védhető azonban az az indíték, amelyre a One Voice kutatócsapata derített fényt. Ric O’Barry 2005 áprilisában, az Európai Cetvédelmi Társaság LaRochelle-ben tartott éves konferenciáján e szavakkal konferálta fel Taijiban forgatott dokumentumfilmjét: „Több tudóstól is értesültünk azokról a pletykákról, melyek szerint delfintrénerek – köztük nyugatiak – aktívan támogatják a mészárlást azzal, hogy üzletelnek a delfinvadászokkal. Bizonyíték híján ezt eddig nehezen hitték. Videófelvételünk most meggyőző bizonyítékul szolgál, hogy nyugati delfindílerek valóban vállvetve működnek együtt a vadászokkal a delfinek elfogásában és legyilkolásában. A bizonyíték figyelemre méltó és megcáfolhatatlan.”

A film bemutatja azt a Delfinbázist, amely a vadászaton begyűjtött palackorrú delfineket közvetíti ki különböző delfináriumoknak. A delfin-showhoz ép bőrű, mutatós példányokra van szükség, a trénerek ezek kiválasztásához érkeznek a helyszínre. A csapdába ejtett állatokat kötelekkel a partra vonszolják, és döntenek felettük: a kiválasztottakra életfogytiglani medencefogság, a többire azonnali halál vár. A delfináriumok küldöttei némán végignézik a mészárlást, és a dollárezrekre rúgó példányonkénti vételár megfizetésével biztosítják a mészárüzem további működését. Hónapokkal később e delfináriumok gyanútlan közönsége boldogan tapsol a döglött halért hullahoppozó delfin-bohócoknak, s nem is sejti, hogy a mulatságos produkcióhoz mennyi vér tapad.

dolphinbloodTaiji delfinvadászai a közvélemény fokozódó nyomása ellenére – vagy tán épp azért – mindent megtesznek, hogy tevékenységüket leplezzék. A partvidék környékét immár szögesdrót védi a kíváncsiskodóktól, a lagúnában zajló eseményeket kék ponyvatető takarja el, a csónakokban szállított tetemeket nejlonzsákok borítják. Tudják jól, hogy a széleskörű nyilvánosság véget vethet kíméletlen akcióiknak.

Segíts, ha tudsz

A mészárlások elhallgatásában eddig a japán hatóságok is partnerek voltak. Ahhoz, hogy felemeljék a szavukat, és törvényeiket a kor szelleméhez igazítsák, a japán lakosság és a világ közvéleménye is szükséges. A kampány szervezői ezért szeptember 20-án békés tüntetőket várnak világszerte a japán nagykövetségek és konzulátusok elé, hogy a sötét titok minél több napvilágot lásson. A delfinek ügyét magyar honban Kristóf Veronika, a Sea Shepherd aktivistája képviseli immár évek óta, petíciót is benyújtva több ízben Japán budapesti nagykövetségére. Tiltakozó levelet egyébiránt az interneten is küldhetünk, a szervezők honlapjaikon közzétették az illetékesek webes elérhetőségeit.

Akik pedig hiszünk az ima erejében, szívből jövő kérésünkkel is közbenjárhatunk, hogy a Szíriuszról elszármazott barátainkat kevesebb bántalmazás érje. Hiszen, úgy hírlik, segíteni jöttek ők, nekünk embereknek, és egyre sanyarúbb életkörülményeik dacára aktív előmozdítói felemelkedésünk folyamatának. Tengerek fénymunkásai, áldás rátok, béke veletek.

- bp -

forrás: a kampányt szervező és támogató szervezetek weboldalai
Earth Island Institute: www.earthisland.org
One Voice-France: www.onevoice-ear.org
Sea Shepherd Conservation Society: www.seashepherd.org

Kapcsolódó anyag:
Ric O' Barry, a delfinek szabadságharcosa
Mérgező anyagok a delfinhúsban
Előzmények és a Sea Shepherd

Könyvajánló:
Richard O' Barry: Delfinmosoly