CetHír-adó

Ha szeretnél értesítést kapni a delfinek és a bálnák inspiráló üzeneteiről és a róluk megjelenő legfrissebb írásokról, itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre.
Név:
E-mail:

Könyvajánló

A Béke őrzői

Otthon-Templom Esszenciák
Otthon-Templom Esszenciák
Húsz esszencia a Krisztus-tudatosság húsz sugarának frekvenciájával. Békét sugároznak a környezetük légterébe, és segítenek megszabadulni az emelkedettség útjában álló frusztráló érzelmektől.

Itt a Cet Nemzet beszél

Kathryn Jensen rovata
Kathryn Jensen
A bálnák és a delfinek Téged is hívnak, hogy vegyél részt önmagad és a Föld meggyógyításában. Szívhez szóló üzeneteikben arra tanítanak, hogy hogyan aktiváljuk magunkban a gyógyító frekvenciákat, és miként működhetünk együtt velük a bolygószintű tudatosság felemelésében.

Partner oldalak

Blue Dolphin Központ
www.bluedolphin.hu

Kvantumlovaglás
www.kvantumlovaglas.hu

Magyar Kryon Honlap
www.kryon.hu

A tengeri élővilág fotói
www.SeaPics.com

Bálnák a jég alatt (1. rész)

2012.03.06.
Hogy szereti-e mindenki a bálnákat? Nem hiszem. De 1988 őszén tényleg történt valami, ami méltó a figyelemre. Három szürke bálna három hét leforgása alatt olyan világpolitikai helyzetet teremtett, amelyre ember előtte évtizedekig nem volt képes. Összefoglaló a történelem legnagyobb szabású állatmentő akciójáról.


A hirtelen fagy csapdája


Az Egyesült Államok legészakibb pontján, a Barrow-foknál történt, hogy a helyi eszkimók egyik vadásza terepszemlére indult 1988 októberében. Télire fordult az idő, és kíváncsi volt, hogy milyenek odakint a feltételek. A jegesedő partvidéken három szürke bálnára lett figyelmes, akik körül megfagyott a tenger. Mindhárman fiatalok voltak, a legkisebb egyéves, a másik kettő úgy 3-4 éves forma. A jég fogságába estek, és kicsiny lékeken át lélegeztek, kilométerekre elszigetelődve a nyílt tengertől. Az eszkimók, ha bálnáról van szó, csak a grönlandit vadásszák, a szürke bálna húsa számukra ehetetlen. A zsákmányejtés így elsődlegesen fel sem merült, de a vadász jelentette felfedezését a közösségének.


A jég fogságában
(fotó: Bill Hess)

Világraszóló visszhang

Az esetnek hamar híre ment Barrow-ban, és a három bálna bekerült a városi tévéhíradóba. Akkor még nem sejtette senki, hogy a média szárnyán felröppenő hír az egész világot bejárja. A műhold-sugárzású adást New York is átvette, és az NBC – az egyik legnagyobb amerikai televízió-hálózat – késő esti hírműsorát a bajba jutott bálnák felvételeivel zárta. Egy héten belül négy kontinens 150 riportere termett a helyszínen, hogy tudósítson az eseményekről. A bálnák sorsát szívén viselő közvélemény úgy csüngött a híreken, mint egy folytatásos teleregényen. Az érintettek számára nyilvánvalóvá vált: itt muszáj akcióba lépni.

Az „Áttörés Hadművelet”

A szálak a Greenpeace kezében futottak össze. Munkatársaik – Cindy Lowry, az alaszkai koordinátor és Campbell Plowden, a bálna-kampányok felelőse – addig példa nélküli mentő alakulatot verbuváltak össze. A Reagan-kormányzat a Nemzeti Tengerhalászati Szolgálatot és a Nemzeti Gárdát bízta meg, hogy az eszkimókkal együttműködve segítsenek a mentésben. Egy másik kulcsszereplő a VECO volt, Alaszka legnagyobb építőipari cége, amely az olajkitermelésben vett részt a helyszínen. A vállalat minden rendelkezésére álló eszközzel, és több százezer dollárral támogatta az akciót. A terv szerint egy tőlük kölcsönkért légpárnás uszállyal törték volna át a jeget. Csakhogy az uszály 400 km-re volt Barrow-tól, és a vontatására kiszemelt katonai helikopterek nemigen boldogultak. És nem csak a távolság volt problémás, a helyiek nem bíztak a légpárnás erejében sem.


Sarkvidéki fúrótalpas a jég ellen
(fotó: Bill Roth/Anchorage Daily News)

Haláltusa a lékben

A bálnamentők kísérleteztek egy helikopter hordozta, több tonnás cölöpverő géppel, és egy szupernehéz, fúrótalpas munkagéppel is. Mindhiába, a jégpáncéllal szemben kevésnek bizonyultak. A bálnák közben éjjel-nappal a levegőért küzdöttek, és kezdtek kimerülni. A fejük gyakran a jégnek verődött, egyre komolyabb sérüléseket szenvedve. A nyílt víz pedig elérhetetlen messzeségben volt a számukra. A szürke bálnák rövidebb ideig bírják egy szusszal, mint más cetfélék, pláne egy halálos stresszhelyzetben. A legkisebb bálna két hét után feladta. Vérző feje alámerült, és nem látták többé.

Eszkimók láncfűrésszel

A bálnamentő csapatnak fogytak az esélyei, hogy az akciót sikerre vigye. Az amerikai haderő láncfűrészekkel látta el az eszkimókat, akik kétkezi munkához láttak. Téglalap alakú lékeket vágtak, egymás után sorban, hogy a bálnákat lyukról lyukra a tenger felé tereljék. Öt napon át közel százan fűrészeltek és csáklyáztak, és egy hatvan lékből álló menekülési utat vájtak a jégbe. A Greenpeace a helyszínre hívta Jim Nollmant is, hogy víz alatti hangokkal csalja át a foglyokat egyik lékből a másikba. A bálnák megindultak, az ötlet sikerrel kecsegtetett. Ám az utolsó szakaszon a jégtáblák több méteres heggyé torlódtak össze, ami ismét megtorpanásra kényszerítette a ceteket.


A következő lékre várva

Segítség az ellenségtől

A bálnák és a mentők utolsó reménye egy jégtörő hajó előkerítése volt. Mivel amerikai hajó nem volt a közelben, a Greenpeace felvette a kapcsolatot a szovjetekkel. A Barrow-foktól pár száz kilométerre állomásozó két szovjet jégtörő készen állt a bevetésre. A kérdés az volt, hogy az amerikai vezetés felül tud-e emelkedni a presztízsveszteségen, hogy a rivális flotta oldja meg a helyzetet. Az idő szorongatásában bölcs döntés született. A Reagan-kormány egy 1976-os környezetvédelmi egyezményre hivatkozva megadta az engedélyt, hogy a szovjetek belépjenek az amerikai felségvizekre.

Megtörő jég

A szovjet jégtörők az akció tizennyolcadik napján megérkeztek. A szovjet vezérhajót, az Admiral Makarovot az amerikai parti őrség tisztje fogadta. A jégtörők – segítségét élvezve annak az amerikai műholdnak, amely a jég állapotáról gyűjtött adatokat – két nap alatt utat törtek, és csatornát vágtak a nyílt tengertől a légzőlékek láncolatáig. Amint a csatorna létrejött, a bálnák azonnal kiúsztak. Három hétnyi kínlódás után végre megszabadultak.


A bálnák megmentője
(fotó: Bill Roth/Anchorage Daily News)

Dollármilliók a békéért

A mentőakció költségei alsó hangon egymillió dollára rúgtak, más források ötmilliót emlegetnek. Felmerül a kérdés: megérte-e? Megér-e ennyit két-három szürke bálna élete? Három bálnáé, akik 22 napra belopták magukat a világ szívébe, azokéba, akik bolygószerte nyomon követték a sorsukat. Három bálnáé, akik egységbe tömörítettek eszkimókat, környezetvédőket, iparvállalatokat és szembenálló nagyhatalmakat. Három szürke bálnáé, akik melegséget csempésztek a hidegháborúba, és a döntéshozók fagyos szíveit olvadásra bírták. A II. világháború óta ez volt az első eset, hogy a szovjet és az amerikai haderő egymással hivatalosan szövetségre lépett.
 

Bognár Péter


Folytatás a következő részben: Bálnák a jég alatt (2. rész): Interjú a bálnákkal


Források:
Scott Taylor: Souls in the Sea (Frog, Ltd., 2003)
Greenpeace: Operation Breakthrough - The true story behind Big Miracle
(Áttörés Hadművelet - A Nagy csoda mögötti igaz történet)
Animal Planet

Képgalériák az 1988-as mentőakcióról:
Flickr: Whale Rescue
Anchorage Daily News: Barrow whale rescue 1988
Logbookwasilla: The Movie, Big Miracle, and what I witnessed in real life